tiistai 15. huhtikuuta 2014

Tomaatti on terveyspommi


Tomaatin lykopeeni ehkäisee infarkteja
Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna miehiin, joiden veressä oli enemmän lykopeenia. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää.

Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatava yhdiste. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreet tomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi.

Suomalaisten lykopeenin saanti on edelleen alhaista verrattuna esimerkiksi eteläeurooppalaisiin, joilla veren lykopeenitasot ovat kolme-neljä kertaa suuremmat kuin meillä. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy siis ruuanvalmistuksessa. Kypsennettyistä tomaattituotteista lykopeeni imeytyy paremmin kuin tuoreista tomaateista, joten tomaatteja kannattaa käyttää ruuanlaitossa entistä enemmän.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

2 kommenttia:

 1. Hei! Itse olen saanut lahjaksi pari kuulemma mustan tomaatin tainta, niitä olen tässä koko kevään kasvatellut, viikon päästä pääsevät kasvihuoneeseen kokonaan. Pitääpä vielä yrittää selvitellä mitähän lajiketta voisivat olla. Jänniä nuo ruskeat/mustat tomaatit, niitä oli useampi sinunkin suosikeissasi. Miten tänne voisi linkittyä, jotta olisi helpompi seurata blogiasi?
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
 2. Hei! Monissa tummissa lajikkeissa on maku aivan omaa luokkaansa. Black Russian taisi olla ensimmäinen jota kokeilin, siinä oli todella miellyttävä makea maku.

  Täältä voit lisätä sivun lukuluetteloosi: https://www.blogger.com/home löytyy lukuluettelo -kohdan alta lisää -painike.

  Markus

  VastaaPoista