keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tomaatin taimikasvatus

Alkuvaiheen taimikasvatus

Lue täältä ensin tomaatin kylvöä käsittelevä osio>> 

 1. Heti itämisestä siirretään taimet ikkunalaudalle ja/tai tai keinovalon alle. Etelä- tai länsiikkunat ovat parhaita paikkoja. Taimien annetaan olla muovilaatikossa mutta pussi (tai pienoiskasvihuoneen kupu) poistetaan. Jos käytät keinovaloa niin sopiva valotusaika on 12-18h/päivä. Keinovalosta on tulossa oma kirjoituksensa myöhemmin.


2. Heikompi taimi poistetaan jotta vahvemmalle jää tilaa kasvaa.

3. Kastelu hoidetaan altakasteluna. Altakastelu on helpompi ja nopeampi tapa. Kylvön yhteydessä porasin mukin pohjaan seiän joka mahdollistaa altakastelun. Sopiva vesimäärä alussa on n. 10-30 ml/taimi. Älä kuitenkaan kastele taimia jatkuvasti vaan anna mullan kuivua välillä muutaman päivän. Kasteluveden on hyvä olla n. 25 asteista. Lannoitusta ei tässä vaiheessa tarvita.

4.Sopiva lämpötila taimille on 18-20 °C päivällä ja 14-16 °C yöllä. Mitä vähemmän valoa sitä vähemmän saa olla lämpöä. Auringon paisteessa lämpötila voi helposti nousta 25 asteeseen, silloin voidaan suhkutella taimia suihkupullolla.

1.
2.
3.
4.

Jatkokasvatus

Viimeistään kun taimi tekee toisia kasvulehtiään (sirkkalehtien lisäksi) kouli taimi maitopurkinpuolikkaaseen. 1,5 l purkki on parempi.

1. Tee pari reikää purkin pohjaan leikkaamalla saksilla kulmat pois.

2. Laita pohjalle hiukan multaa (esim. Biolanin turvemultaa). Aseta taimipaakku purkkiin ja täytä sirkkalehtiin asti mullalla. Voit myös laittaa pohjalle hiukan lekasoraa, perliittiä tms.

Ulosistutus 

Ulosistutus toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Ulosistutuksessa juuripaakku on jo aivan täynnä juuriaEi kommentteja:

Lähetä kommentti