Säilöntä

Tomaatteja voi säilöä monipuolisesti. Ahkeran säilöjän ei tarvitse ostaa kalliita kotimaisia tai mauttomia tuontitomaatteja marketista vaan nauttii omasta tomaattisadostaan koko talven.

Säilytys
Älä säilytä mitään tomaatteja jääkaapissa vaan mielummin huoneenlämmössä.

Jälkikypsytys
Tomaatit joissa on hiukan punaista väriä kerätään jälkikypsytykseen ennen pakkasia. Jälkikypsytettäviä tomaatteja säilytetään pimeässä 8-12 asteessa. Näistä saa  kypsiä tomaatteja vielä useita viikkoja kasvatuksen loputtua.


Pakastaminen
Kasvattaessasi tomaatteja voit pakastaa ylimääräiset. Voit pakastaa ne ihan sellaisenaan tai sitten vaikka valmiiksi siivutettuina.

Talvitomaatit
On olemassa erillisiä talvitomaattilajikkeita kuten esim.Hutorskoj Sasalotschnij, Peter Den Hållbare ja Long Keeper jotka voivat säilyä jopa 3-6 kk. Talvitomaatit säilytetään pimeässä 8-12 asteessa.

Lajikkeet

Kuivaaminen
Tomaatti on melko vaikeasti kuivatettava jos ei omista kuivuria. Kuivattuna tomaatti säilyvät pitkään käyttökelpoisena ja vie vähän tilaa. Öljyä tomaatit ennen kuivausta jolloin ne irtoavat kuivurin ritilästä helpommin. Kuivaamiseen sopii hyvin esim. San Marzano -lajike.


Lajikkeet

Umpioiminen
Anna tomaattien kiehua vain noin 1 - 1½ minuuttia. Poimi tomaatit, vaikka siivilällä, pois kiehuvasta vedestä ja laske ne välittömästi kulhoon, jossa on kylmää vettä. Näin tomaatit eivät kypsy liikaa. Lado tomaatit sterilisoituihin lasipurkkeihin. (100 asteisessa uunissa 30 minuuttia) Puhdista lasipurkkien reunat huolella, sulje ja umpioi ne. 

Vihreät tomaatit

 

2 kommenttia:

  1. Osaisitkohan auttaa kun meillä jäi tomaatin raakileet kasvihuoneeseen ekojen pakkastrn tullessa. Voiko noita vielä käyttää? Otin ne sisään siinä toivossa että kypsyvät ja voin ruoanlaitossa hyödyntää.

    VastaaPoista
  2. Raakileita voi hyödyntää, tässä hyvä ohje:

    Säilötyt vihreät tomaatit:

    Raaka-aineet
    1 kg vihreitä tomaattia
    1 l vettä
    1 rkl merisuolaa

    Mausteliemi.
    5 dl vettä
    2½ dl etikkaa
    3 dl sokeria
    10 kpl kokonaista neilikkaa
    1 kanelitanko
    0,5 rkl sinapinsiemeniä

    Ohjeet
    -poista tomaateista kannat, ja pistele ne haarukalla
    -kiehauta vesi ,lisää suola ja keitä tomaattia 10 min.
    -nosta tomaatit vedestä (irroita kuoret).
    -kiehauta mausteliemi vesi,etikka,sokeri,neilikat,kanelitanko ja sinapinsiemenet.
    -lisää tomaatit mausteliemeen ja anna kiehua hiljalleen läpikuultaviksi
    -nosta tomaatit puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin ja kaada liemi päälle .
    -sulje tölkit ja säilytä kylmässä ja pimeässä .
    -säilyke on valmis tarjottavaksi noin viikon kuluttua.

    Lähde: Kotikokki.net

    VastaaPoista